INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Patrimoni Prehistòric

És obligada una referència a les manifestacions artístiques que la ciència prehistòrica ha anomentat art rupestre, i que ens posen en contacte amb les més remotes societats humanes europees. La Costa Daurada té nombrosos exemplars, i alguns de molt representatius, de l’anomenat art rupestre llevantí, que es va desenvolupar després dels canvis climàtics que van portar a les profundes transformacions socioeconòmiques del neolític.

Les pintures rupestres es caracteritzen per la importància que pren la figura humana, protagonista d'escenes rituals o d'escenes de caça, de guerra o de collites; activitats que sempre es realitzaven en grup. Els artistes prehistòrics s'interessen més en captar el moviment i l'efecte de síntesi, que no pas en el detall o el joc de colors. Les mostres pictòriques són dinàmiques, expressionistes i d'un sol color. A la Costa Daurada, aquestes pintures, fetes sobre roques a l’aire lliure o en abrics poc profunds, es documenten bàsicament a la part meridional del país, des de les Garrigues i la Conca de Barberà fins al Montsià, i també al peu de les cingleres del Montsec.

Entre les coves amb més riquesa pictòrica cal assenyalar les de Cogul i les d'Ulldecona. Les representacions del Cogul són variades, la majoria figuratives, de persones i animals pintats en color negre i vermell, però també n’hi ha algunes d’esquemàtiques o abstractes segurament de cronologia més tardana. A l’abric I d’Ulldecona es representa una àmplia i brillant escena de caça que conforma un fris amb gairebé un centenar de figures, datada en un moment preceràmic.
 
Approfondimenti
| FORUM
Universitat de Barcelona - Pg. Vall d'Hebron, 171 - Ed. Llevant Desp., 115 - 08035 Barcelona - España - tel. +34.93.4034427