INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Juny

El Corpus a l’Ametlla de Mar (9 de juny)

L'Ametlla de Mar celebra la festivitat del Corpus amb els seus tradicionals catifes de flors. Els veïns i associacions de la població treballen setmanes abans per poder oferir durant tot el diumenge un quilòmetre de catifes amb flors i altres productes pels principals carrers del poble. Els dissenys són molts i variats. La espectacularitat de les formes i els colors, així com la imaginació dels dibuixos, han fet que aquesta activitat sigui visitada per multitud de persones d'arreu de les comarques veïnes.

Aquestes tradicionals catifes es podran admirar fins a ben entrada la tarda quan, després de la missa, la processó dels nens i nenes que han fet aquest any la primera comunió les aixafarà i farà desaparèixer. En l’actualitat, impulsades per un moviment de recuperació de les tradicions en base al turisme, s’elaboren catifes florals de Corpus en una vintena de viles catalanes.

Romiatge de Sant Antoni a Ulldemolins (13 de juny)

Cada any bona part dels habitants d’Ulldemolins es dirigeixen a peu i en processó cap a una ermita propera al poble per celebrar-hi una festa en honor a sant Antoni de Pàdua. Aquesta manifestació de religiositat popular és un referent per la identitat local i inclou el repartiment del “ramillet” d'herbes boscanes i un àpat gastronòmic. La festa, que es celebra cada any el dia 13 de juny, diada de Sant Antoni de Pàdua, és una manifestació de religiositat popular que també inclou actes culturals i gastronòmics.

El romiatge els duu a peu fins l’ermita de Santa Bàrbara a través d’un vell camí. Popularment coneguda amb el nom de Sant Antoni de Pàdua, l’ermita està situada a la Serra del Montsant, a 2 km a les afores d’Ulldemolins. És una ermita d’origen medieval del segle XV adossada a la roca de la muntanya i situada al costat d’unes fonts que segons la veu popular tenen virtuts curatives. Al segle XVI l’edifici havia estat l’habitatge d’una nissaga d’ermitans que es cuidaven de la seva manutenció i que substituiren l’antic culte a Santa Bàrbara pel de Sant Antoni de Pàdua.

Una vegada arribats a l’ermita, encenen espelmes sota la imatge del sant per tal de demanar-li favors i la seva protecció davant les adversitats. Més tard, es celebra una missa en honor al sant que acaba amb el cant dels goigs i el repartiment d’un pomet d’herbes flairoses anomenat “ramillet”. Acabat l’ofici religiós, comença un àpat multitudinari a la zona d’acampada que es cuina amb el que cadascú es porta de casa seva en uns fogons d’ús públic. Després del dinar molts dels presents reciten poesies que han compost ells mateixos en honor a la festa, al poble i al sant.


El Mercat d'Artesania de Cornudella

Cornudella s’ubica a la comarca del Priorat i s'hi celebra mercat setmanal tots els dimecres. D’altra banda, des del 1990 es realitza una mostra de mercat artesanal cada primer diumenge de mes. Aquesta fira representa un primer pas cap a la recuperació d'una llarga tradició amb l'objectiu de promoure els productes genuïns de la zona. Ubicat vora la carretera, s'hi poden veure els diferents processos de fabricació i comprar ceràmiques, bijuteries, cistells, tapissos, embotits, melmelades.

Anualment s'hi celebra, el diumenge més pròxim a la diada de Sant Joan, el Mercat d'Artesania, en el qual hom pot trobar una àmplia gamma de productes: ceràmica, cuiro, ferro, cartró, tapissos, nines de drap, cistells, aliments. Els estands són muntats gratuïtament per l'ajuntament, i tots aquells que hi participen reben un obsequi i se'ls convida a un dinar de franc. Aquesta fira ha estat patrocinada pel Patronat de Turisme.
 
Approfondimenti
| FORUM
Universitat de Barcelona - Pg. Vall d'Hebron, 171 - Ed. Llevant Desp., 115 - 08035 Barcelona - España - tel. +34.93.4034427