INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Abril

Festa dels Traginers de Montblanc (3 d’abril)

A Montblanc, en mil anys d'història, n'han vist passar molts de carros. Ara, cada 3 d’abril, aquesta vila celebra la Festa dels Traginers per tal de poder reviure, amb els hereus d'aquells personatges, les històries d'esforç, de treball i de suor dels que dirigien els cavalls i ases de transport. El primer diumenge al matí, els carros passen pels carrers de la vila ben carregats i engalanats per correspondre la importància d’una diada com aquesta. Els animals, també guarnits, seran manats i guiats pels traginers.

La Passió a Ulldecona i les tradicionals processons de Setmana Santa

La Setmana Santa és el moment de les processons. Aquestes uneixen religió i tradició popular redescobrint vestes, flors i passos escultòrics amb les famoses representacions dels darrers episodis de la vida de Jesús: la Passió i la Mort. Així, es recorda el teatre medieval català i es mantenen les tradicionals costums lligades al catolicisme. Les processons i escenificacions més importants d’aquestes dates les podem trobar a ciutats com Ulldecona, Tortosa, Tarragona, Reus i Montblanc.

La Quaresma fa florir la teatralitat medieval en la Passió i Mort de Jesucrist escenificada; i de totes les representacions teatrals, la d’Ulldecona és la més anomenada a la demarcació i una de les més conegudes dins el territori català. La seva participació va en augment any rera any.

La Setmana Medieval de Montblanc (del 22 d’abril al 1 de maig)

A Montblanc, a la Conca de Barberà i arreu de Catalunya, tothom espera l'arribada de la Diada de Sant Jordi. A Montblanc, s’hi celebra una festa on tot i tothom retrocedeix en el temps fins arribar a l'Edat Mitjana.

Festa declarada d'interès turístic nacional a nivell d'Estat i a nivell autònom per la Generalitat de Catalunya, Montblanc presenta els seus espectacles teatrals per tal de reviure fets fantàstics com la Llegenda de Sant Jordi, i fets reals amb la celebració de les Corts, els balls de nobles i els mercats al carrer durant l’última setmana del mes d’abril. També és possible reviure amb intensitat i amb detall com era la vida dels menestrals de la ciutat, els mercaders de la vila, els pobres, els pagesos, i els soldats que sorprenen els vilatans i visitants pels carrers de la ciutat. S’organitzen mercats i àpats ambientats en tavernes. L'arribada de les comitives senyorials omplen de colors, banderes i música els carrers que porten a la plaça; i fins i tot els edificis recuperen l’aspecte i engalanatge de l'època medieval amb el màxim detall.

Fira de la Terrissa a La Galera (del 29 d’abril a l’1 de maig)

A La Galera es conserva la tradició de treballar la terrissa i la ceràmica amb les mans. Tradicionalment, aquesta població sempre ha estat vinculada a l'ofici de terrissaire, segurament gràcies a la qualitat de la seva argila, la qual ha estat causant del renom del poble. Malgrat la disminució de tallers, encara avui es conserva algun taller que manté la producció artesanal i la vella tradició.

Cada any, a finals del mes d’abril, La Galera recorda aquest antic ofici amb la celebració de la Fira de la Terrissa, on la terrissa i la ceràmica són els grans protagonistes. Són moltes les activitats que s’hi celebren: exposició i venda de terrissa tradicional i ceràmica, demostracions en directe de fer ceràmica amb torn, trobada de puntaires, degustació del recuperat i tradicional Aiguardent Galera - beguda de gran fortor -, fabricat antigament a moltes cases d'aquesta vila del Montsià.

Fira del Vi a Falset (del 30 d’abril a l’1 de maig)

El Priorat es caracteritza per una orografia plena de turons, muntanyes, valls estretes, cingles, clapes de boscos i pobles amagats. En aquesta relació hi falten les vinyes costerudes arrapades a la terra que les acull, i el tradicional vi del Priorat. Vi que surt del treball diari d'una gent arrapada a la terra i a les tradicions, que aconsegueixen un producte de primera qualitat i que dona nom a tota una comarca i, de retruc, a tot un país. Falset, ja fa anys que per aquestes dates ens presenta i ens prepara la Fira del Vi de Falset, esdevenint la Mostra de Vins de les D.O. de la Comarca del Priorat.

Durant la fira els visitants tenen la possibilitat de tastar els vins i la cuina de la terra, visitar exposicions o el Celler Coopertatiu de Falset, participar en xerrades sobre el món del vi, acostar-se al cinema temàtic, participar als cursos d’iniciació de tast de vins especialitzats, gaudir de les jornades gastronòmiques de la cuina del vi que citen a entesos en la matèria i gaudir de diferents recorreguts turístics.
 
Approfondimenti
| FORUM
Universitat de Barcelona - Pg. Vall d'Hebron, 171 - Ed. Llevant Desp., 115 - 08035 Barcelona - España - tel. +34.93.4034427