INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Maig

L'aplec de Sant Jeroni a Móra d'Ebre (1 de maig)

Una de les tradicions més arrelades a la demarcació és la relacionada amb la celebració d’aplecs, coincidents en molts casos amb peregrinacions a ermites ubicades a muntanyes i turons. En la major part de les trobades es celebra un ofici religiós, mentre que a l’exterior s’hi juga, es ballen jotes o sardanes i sobretot es cuina un àpat. Romiatges, romeries i aplecs necessiten el bon temps; i és per això que la majoria d’ells se celebren durant els mesos de primavera i estiu.

L’aplec en qüestió es tracta d’una tradicional romeria dirigida a les ermites de Sant Jeroni i Santa Madrona. La diada s’inicia amb el trasllat en processó de la imatge de Sant Jeroni de la seva ermita fins a la de Santa Madrona. Un cop s’ha celebrat la eucarística, es retorna la imatge al seu espai i es continua la celebració amb la realització de jocs, ballada de sardanes, jotes i el repartiment del tradicional ranxo per a tots els participants.

El Ball del Sant Crist a Salomó (els diumenges de maig)

Festa tradicional d’interés nacional, és un espectacle que combina teatre i dansa, i pertany al gènere dels balls parlats de tanta tradició a les comarques del Camp de Tarragona. El Ball del Sant Crist posa en escena una llegenda d’arrels medievals. Explica que davant de la fam que patia el poble i tota la comarca, un mercader salomonenc, de nom Josep Nin, va decidir embarcar direcció Alger a la recerca de blat.

Tot fent tractes amb un mercader musulmà anomenat Mahomet, va descobrir la imatge d'un Crucifix, i va decidir d'adquirir-lo com fos. Davant la negativa inicial de Mahomet, Josep Nin li oferí la plata que la figura pesés i com el canestró només acceptava trenta monedes el mercader va desfer el tracte i es va negar a lliurar la imatge. Josep Nin va recórrer a la justícia reial. El rei manà repetir la operació davant la seva presència, amb el mateix resultat que abans: el Crist pesava nomès els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. Josep Nin embarcà la Imatge i la va portar a Salomó. El Sant Crist esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció, fins i tot a les comarques veïnes.

Inicialment, el Ball del Sant Crist es representava a l'exterior, com a espectacle de carrer. Actualment, des de l'any 1972, sota l'assessorament de l'Institut del Teatre de Barcelona, es fa a l'església, cada any durant els diumenges de maig.

Tarraco Viva (del 18 al 29 de maig)

Per tal de fer reviure durant uns dies l’antiga capital romana de la Península Ibèrica, que durant els 2 anys d’estada de l'Emperador August va convertir-se en seu imperial, Tarragona es transforma de nou en l’antiga capital de la província Hispania Citerior a través de la organització de les festes de Tarraco Viva celebrades cada any durant el mes de maig.

Un gran ventall d'activitats es realitzen durant aquests dies: actes culturals, científics, divulgatius, educatius, lúdics, gastronòmics, musicals i teatrals, realitzats als museus, al carrer, a la taula dels restaurants i a les restes arqueològiques. Per aquestes dates les Legions Romanes recuperen tota la seva força amb les seves armes i organització jeràrquica, l'escola romana i els jocs d'aquesta època mostren com vivien els infants i els mites romans recuperen el seu valor i espai.
 
Approfondimenti
| FORUM
Universitat de Barcelona - Pg. Vall d'Hebron, 171 - Ed. Llevant Desp., 115 - 08035 Barcelona - España - tel. +34.93.4034427