INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Muntanyes de Prades

Les muntanyes de Prades conformen un extens conjunt muntanyós de 260 km² de superfície que s’ubica al nord de la plana del Camp de Tarragona, ocupant part del territori de les següents quatre comarques: Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat. Es tracta d'un molt bon exemple de muntanya mediterrània, dominada per un relleu tabular, amb elevades calmes -com els Motllats- trencades per cingleres i barrancs, construïts sobre una geologia complexa que mostra materials tan sorprenents com els gresos vermells i les calcàries blanques dels seus cingles, o els granits i esquists d'alguns vessants, a més de profundes coves i avencs. Hi neixen diversos rius importants, tals com el Francolí, el Brugent, el Siurana i el Glorieta, nodrits per una pluviometria relativament elevada, a més de força rieres que es dirigeixen cap al Camp de Tarragona.
La seva riquesa natural rau en la gran extensió dels seus boscos, amb grans alzinars i pinedes de pi blanc a les parts baixes i pi roig a les parts altes. També hi ha nombroses extensions de rouredes, de les quals destaca l’única roureda de roure reboll a Catalunya que s'estén al voltant del tossal de Baltassana; el cim més alt del conjunt muntanyòs de Prades amb una alçària total de 1.201 m. En zones altes o obagues són comuns el grèvol i el teix, espècies vegetals protegides, a més d'altres pròpies de zones més fredes i humides que aquí troben els seus reductes més meridionals.

Diverses fonts i rierols alimenten aquests boscos, dins dels quals habiten el gat salvatge, l'esquirol, la mussaranya menuda, el senglar o la mostela, i molts ocells forestals com l'astor, l'esparver, el mussol banyut, o les petites mallerengues. Dominant les alçàries es poden distingir l'àliga daurada, l'àliga cuabarrada i fins i tot el falcó pelegrí. Els boscos autòctons de la serra han perdurat inalterables al llarg del temps i que, encara que mantenen restes visibles dels antics camins empedrats que l’home utilitzava tradicionalment, es convinen amb racons naturals completament verges.
 
Approfondimenti
| FORUM
Universitat de Barcelona - Pg. Vall d'Hebron, 171 - Ed. Llevant Desp., 115 - 08035 Barcelona - España - tel. +34.93.4034427