INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION


Localitatea este situată, din punct de vedere geografic, în sectorul fluvio-maritim al deltei. Acest sector de deltă se caracterizează prin predominarea grindurilor maritime perpendiculare sau piezişe faţă de cele fluviatile.

Braţul Sf. Gheorghe, cel mai vechi braţ al Dunării, a avut un rol important în procesul de formare a Deltei Dunării. Teritoriul comunei, în zona limitrofă braţului Sf. Gheorghe, este străbătut de numeroase canale şi gârle.

Din punct de vedere al vegetaţiei, peisajul cuprins între grindul Caraorman, braţul Sulina şi Braţul Sf.Gheorghe se prezintă ca o mare de stuf, având în mijloc câteva luciuri de apă relativ întinse, dar care se micşorează an de an datorită plaurului nou format. Zona este caracterizată de vegetaţia de stufăriş, de vegetaţia acvatică plutitoare şi submersă. Pe grindurile neinundate se întâlnesc specii de plante rezistente la condiţiile de ariditate din zonă.

Fauna locală este dominată de speciile de păsări, aici întâlnindu-se aproximativ 3,6% din avifauna mondială. Alături de acestea trăiesc animale terestre, legate de apă prin modul lor de viaţă animale strâns legate de zona inundabilă şi animale acvatice.

Clima zonei are caracter temperat continental cu influenţe marine. În ceea ce priveşte temperatura aerului şi precipitaţiile se constată o moderaţie, temperatura medie anuală fiind de 11° C, iar cantitatea de precipitaţii de 400 mm. Iernile încep de obicei târziu şi sunt relativ călduroase. Primăvara vine mai târziu cu 2-3 săptămâni decât în interiorul ţării. Umiditatea relativă a aerului este în permanenţă foarte mare, datorită vecinătăţii mării şi de pe suprafeţele acvatice din apropiere. Se înregistrează lungi perioade de secetă. Zăpada cade rar. Un fenomen caracteristic îl constituie ceaţa venită dinspre mare care învăluie, mai ales iarna, suprafeţe mari.

Localitatea este protejată împotriva inundaţiilor prin diguri, existând însă un potenţial risc de inundare dinspre mare atunci când vânturile dinspre este sunt foarte puternice şi împing apa mării. Acest fenomen este însă foarte rar.
 
Approfondimenti
Allegati
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231