INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION
Home > Dobrogea de Nord > Prezentarea generala a studiului de caz

Dobrogea de Nord este un tinut aparte din toate punctele de vedere. Cea mai estica regiune a Romāniei are īn cuprinsul sau cel mai tānar pamānt - Delta Dunarii alaturi de cel mai vārstnic - Muntii Hercinici. Relieful zonei cuprinde regiuni joase cu altitudini īntre 0 si 6 m (de lunca, delta, lacustre si mlastinoase) si regiuni īnalte cu altitudini īntre 6 si 467 m (de cāmpii īn trepte, dealuri-podisuri si muntii intens erodati).

Reteaua hidrografica apartine bazinului Dunarii si bazinului Marii Negre. Complexul de elemente floristice si faunistice nordice, sudice si pontice este alcatuit din peste 6000 de specii de plante si animale, din care foarte multe fac obiectul masurilor de protectie si conservare.

Dincolo de varietatea bogatiilor sale naturale si pozitia sa geografica cu rol strategic, teritoriul nord dunarean este un tinut aparte si din punct de vedere istoric. Vestigiile arheologice dovedesc prezenta continua a omului īnca din paleolitic. Dobrogeanul de astazi este produsul unei istorii framāntate, stramosii sai fiind geto -dacii, traci desprinsi din marea masa indo-europeana. Colonizat de greci, de romani, provincie turceasca si loc de refugiu pentru slavii de la nord de Dunare, acest teritoriu este zona de confluenta a religiilor, obiceiurilor si traditiilor a peste 17 nationalitati.
Respectul, toleranta si capacitatea de convietuire pasnica a atātor culturi diverse sunt trasaturi specifice ale societatii dobrogene.

Frumusetea si unicitatea peisajului natural, numarul impresionant de vestigii ale trecutului, diversitatea obiceiurilor si traditiilor, alaturi de ospitalitatea recunoscuta a romānilor, recomanda Dobrogea de Nord ca una din regiunile a caror vizitare īmbogateste spiritul si linisteste sufletul.
 
Approfondimenti
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231