INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION


Satul este aşezat într-o zonă depresionară a Podişului Niculiţel, larg deschisă spre nord, la poalele dealurilor Niculiţelului, cândva complet împădurite. Localitatea pare aşezată într-o fortăreaţă naturală, cu o singură deschidere, spre nord.

Peisajul este caracterizat prin altitudini maxime aproape de 300 m, prin prezenţa culmilor rotunjite, abrupturilor stâncoase, versanţilor accentuaţi, în special în partea nordică. Masivul Niculiţel, ca o prelungire a străvechilor munţi ai Măcinului, se menţine la o altitudine de 300-400 m, la poale având condiţii naturale favorabile pentru pomicultură şi viticultură. Relieful actual poate fi reprezentat ca o succesiune de dealuri, poale de versanţi şi câmpie.

Din punct de vedere al vegetaţiei, peisajul e dominat de păduri balcanice, rarişti şi arbori izolaţi ce formează un ansamblu peisagistic reprezentativ pentru Dobrogea. Dintre speciile de plante existente în zonă, au fost identificate unele protejate pe plan internaţional cum ar fi: campanula, garoafa, lămâiţa, şofranul.

Elementele faunistice sunt variate, întâlnindu-se specii de insecte, reptile terestre (vipera, broasca ţestoasă de uscat), de mamifere (cerbul lopătar, pisica sălbatică, bursucul, mai rar lupul şi mistreţulbarza, şorecarul mare, acvila mică, şorecarul comun, vânturelul roşu, cucul, pupăza, rândunica).

Clima zonei este caracterizată de veri călduroase şi secetoase de lungă durată şi ierni blânde. Datorită amplasării într-o zonă de câmpie, pădure şi baltă, clima este mai blândă şi mai umedă decât în restul Dobrogei. Temperatura medie anuală este de 10,8°C, iar cantitatea medie de precipitaţii de 527 mm/an.

Valoarea peisagistică a zonei este sporită de existenţa unor puncte de perspectivă asupra depresiunii Niculiţel şi a dealurilor ce o înconjoară, precum şi a Luncii Dunării.

Ca factori antropici ce ameninţă modificarea peisajului şi implicit perturbarea echilibrului ecologic se pot menţiona activităţile de exploatare a pietrei.
 
Approfondimenti
Allegati
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231