INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Mai mult


Farul Comisiunii Europene a Dunării – construit în anii 1869-1870, este astăzi transformat în muzeu. Construcţia de formă tronconică, cu o înălţime de 17,34 m, este zidită din cărămidă legată cu mortar de var şi este tencuită la interior şi la exterior. Parterul farului dispune de două încăperi mari, situate de-o parte şi de cealaltă a unui hol central, spaţii cu caracter expoziţional. În una din săli vizitatorii vor descoperi cabinetul de lucru al lui Eugeniu P. Botez cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart, personalitate care la începutul sec XX a venit la Sulina pentru a îndeplini funcţia de comisar maritim, iar în timpul primului război mondial şi pe cea de comandant militar, funcţii ce l-au făcut cunoscut şi respectat în marina militară. Cea de-a doua sală este dedicată Comisiunii Europene a Dunării, organism internaţional constituit prin Tratatul de la Paris din 30 martie 1856, din care făceau parte reprezentanţii Austriei, Franţei, Angliei, Germaniei, Rusiei, Italiei, Turciei, României, pentru a îmbunătăţi navigabilitatea la gurile Dunării. Prezenţa sa la Sulina în perioada 1856-1937 a determinat transformarea acesteia dintr-o aşezare pescărească, într-un important oraş, port liber cu o economie înfloritoare bazată pe comerţ şi navigaţie.


Catedrala ortodoxă Sfântul Nicolae a fost construită în mai multe etape între anii 1910-1938, temelia sa fiind pusă de însuşi regele Carol I cu ocazia vizitei din 1910. În arhitectura edificiului, de influenţă românească, se remarcă brâul în torsadă şi medalioanele exterioare realizate în mozaic.

Biserica ortodoxă de rit vechi construită în anul 1866 cu o evidentă influenţă rusească, are plan treflat, cu turla mare ridicată deasupra altarului şi cu cele două turle de clopotniţă aşezate deasupra portalului de la intrare. În sec XIX fiind singura biserică din oraş în care se oficia cultul creştin, a fost declarată de Episcopia de la Galaţi biserică catedrală.
În prezent biserica este grav deteriorată.

Biserica grecească construită în anul 1869 respectă stilul bisericilor greceşti de sec. XIX din Dobrogea, cu frontonul stilizat de deasupra intrării şi o singură turlă joasă, de dimensiuni mici. În faţa bisericii se află, separat de clădire, un turn clopotniţă. La interior se remarcă altarul vopsit alb şi un frumos baldachin din lemn sculptat cu motive florare funerare, alb cu detalii aurii.

Biserica romano – catolică, construită în 1865, este trinavată şi cu acoperiş unic pe toată lungimea. Interiorul este înalt şi bine luminat datorită celor patru ferestre cu vitralii.

Cimitirul maritim înfiinţat în 1864 este locul unde si-au găsit odihnă veşnică în special cetăţenii străini, cei mai mulţi foşti angajaţi ai CED, dar şi marinari de cele mai diverse naţionalităţi. În funcţie de principalele confesiuni religioase a celor care au fost înhumaţi, cimitirul este delimitat în mai multe compartimente: cimitirul creştin (cimitirul bisericilor europene occidentale, cimitirul ortodox, cimitirul ortodox de rit vechi), cimitirul musulman, cimitirul evreiesc.


Arhitectură tradiţională specifică - arhitectură urbană dezvoltată ca urmare a interferenţelor cu stilul arhitectural contemporan. Specific Sulinei sunt casele cu temelie înaltă de piatră, învelite cu olană şi care aveau la parter ateliere meşteşugăreşti, prăvălii, cafenele. Arhitectura rurală, cu planimetrie şi elevaţie caracteristică satelor din Deltă, este reprezentată de case aflate la periferie, ,,la mahala”. Un element aparte îl reprezintă casele din incinta Comisiei Europene a Dunării şi din jurul farului, construite între 1868-1869, care trimit spre occident, în ciuda ecletismului perioadei.
 
Approfondimenti
  • Mai mult
Allegati
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231