INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION


Prima atestare documentară a satului apare într-o hartă militară rusească cu ocazia războiului ruso-turc din 1828-1829: localitatea Jurilovca este înregistrată, cu 20 de case. Ulterior, în alte documente, localitatea apare sub nume diferite: Jirilevca, Gucurilika sau Curilika.

Potrivit tradiţiei, numele localităţii vine de la fondatorul Jurilka, lipovean originar din Basarabia, venit din oraşul Vâlcov. Jurilka fugise din Rusia din cauza persecuţiilor religioase. El s-a stabilit la Jurilovca împreună cu alţi lipoveni atraşi de bogăţia de peşte a lacului Razim.

Pe teritoriul satului şi în imediata vecinătate sunt documentate urme de locuire din sec. V-IV a.Chr., de epocă romană (necropolă tumulară şi plană) şi din IX-X p.Chr., însă între acestea şi actuala localitate nu se poate stabili o continuitate de locuire.

Cel mai important obiectiv istoric este oraşul antic Orgame/Argamum, situat la numai 7 km est de Jurilovca, pe promontoriul stâncos de la Capul Dolojman. Cetatea Orgame a fost ridicată pe malul apusean al vechiului golf Halmyris, de către grecii milesieni, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. Orgame este primul oraş de pe teritoriul României menţionat într-un izvor scris (Hekataios din Milet, sec. VI a.Chr.). În epoca romană cetatea este înregistrată cu numele Argamum, Ergamia. Cetatea a avut o evoluţie de peste 12 secole, între sfârşitul sec. VII a.Chr. şi începutul sec. VII p.Chr., monumentele dezvelite aparţinând diferitelor epoci istorice: Hallstatt, greacă, romană şi romano-bizantină.

În faţa cetăţii Orgame, la aproximativ 2,5 km est, pe insula Bisericuţa, se păstrează ruinele unei alte fortificaţii romano-bizantine şi urme de locuire din mai multe epoci istorice.

La începutul sec. XX satul avea înfăţişarea unui orăşel curat, fiind un centru însemnat al exportului de icre negre şi peşte afumat, pescuitul şi activităţile conexe având ponderea cea mai însemnată între ocupaţiile locuitorilor.
 
Approfondimenti
Allegati
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231