INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION


Teritoriul localităţii este situat în Depresiunea Jurilovca - Ceamurlia de Jos, la extremitatea sud-vestică a Podişului Babadag. Este o zonă a mlaştinilor, păşunilor şi terenurilor cultivate. Vegetaţia este cea specifică mlaştinilor (stuf, papură, ţipirig). Satul este mărginit în sud de lacul Goloviţa şi la est de lacul Razim. Cele două lacuri, împreună cu lacul Babadag, formează complexul de lacuri Razim, format pe locul unei vechi depresiuni pe care apele mării au invadat-o. Părţile cele mai înalte ale acestei depresiuni s-au menţinut sub forma de insule stâncoase sau promontorii. Insula Bisericuţa face parte din rezervaţia naturală Periteaşca-Bisericuţa-Gura Portiţei. Insula Grădişte, cu o înălţime de 14,6 m, este legată de ţărm în partea nordică. Cea mai impunătoare prin poziţie (47,9 m altitudine), întindere şi frumuseţe a peisajului natural este insula Popina. Capul Dolojman, la 7 km est de Jurilovca, înalt de 56 m, are faleza cea mai înaltă de pe tot ţărmul românesc. Toate aceste situri naturale sunt recunoscute ca rezervaţii naturale de interes ornitologic, ele constituind refugii importante pentru multe specii migratoare: pelicani, călifari şi alte păsări de pasaj.

Lacul Razim este unul din cele mai mari bazine piscicole din ţară, ihtiofauna fiind reprezentată în special de peşti dulcicoli (crap, plătică, şalău, etc).

Clima este caracterizată prin temperaturi medii anuale ce variază puţin în jurul valorii de 11° C. Precipitaţiile atmosferice sunt în general reduse cantitativ (400 mm/an). Vânturile dominante sunt cele dinspre N şi NE, dar în perioada de vară domină vânturile din S şi SE.

Nu au fost identificaţi factori naturali sau antropici care să producă modificări majore peisajului.
 
Approfondimenti
Allegati
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231