INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Mai mult


Teritoriul localităţii este situat în Depresiunea Jurilovca – Ceamurlia de Jos, la extremitatea sud-vestică a Podişului Babadag, o regiune a mlaştinilor, păşunilor şi terenurilor cultivate, relieful fiind un rezultat al fenomenului de abraziune marină. Satul este mărginit în sud de lacul Goloviţa şi la est de lacul Razim. Situate între platforma dobrogeană şi Marea Neagră, cele două lacuri, împreună cu lacul Babadag, formează complexul de lacuri Razim. Actualul complex lagunar s-a format pe locul unei vechi depresiuni continentale, pe care apele mării au invadat-o transformând-o ulterior în vechiul golf marin Halmyris. Părţile cele mai înalte ale depresiunii s-au menţinut sub formă de insule stâncoase sau promontorii. Bisericuţa, insulă-martor de abraziune marină, este alcătuită din calcare pe care s-a format un tombolo dublu prin grindurile Coşa şi Leahova. Această insulă face parte din rezervaţia naturală Periteaşca - Bisericuţa - Gura Porţitei (3.900 ha), unde cuibăresc pelicanii şi călifarul alb (Pelecanus onocrotalus, P. crispus, Tadorna tadorna) sau poposesc numeroase păsări de pasaj. Insula Grădişte, formată în gura limanului Babadag, are o înălţime de 14,6 m şi este legată de ţărm în partea nordică. Cea mai impunătoare prin poziţie, altitudine (47,9 m), întindere şi frumuseţe a peisajului natural înconjurător este insula Popina, care prezintă un relief uşor bombat, cu întinse glacisuri marginale acoperite cu loess şi faleze abrupte. Aici se întâlnesc cele mai vechi roci de fundament din interiorul arealului deltaic reprezentate de calcare cenuşii brecioase bogate în faună fosilă. Capul Dolojman, situat la 7 km est de Jurilovca, un promontoriu calcaros al Podişului Babadag, este înalt de circa 56 m, cu faleza cea mai înaltă de pe tot ţărmul românesc. Toate aceste situri naturale sunt recunoscute ca rezervaţii naturale de interes ornitologic, ele constituind refugii importante de cuibărit şi de pasaj pentru multe specii de păsări migratoare: pelicani, călifari şi alte păsări de pasaj care trec prin arealul Deltei Dunării.

Lacul Razim comunică cu braţul Sf. Gheorghe al Dunării, prin canalele Dranov, Dunavăţ şi Lipovenilor, iar cu Marea Neagră prin strâmtoarea formată în cordonul litoral de nisip Sfântu Gheorghe-Portiţa. Este unul din cele mai mari bazine piscicole din ţară, ihtiofauna fiind reprezentată în special de peşti dulcicoli (Cyprinus carpio, Abramis brama, Stizostedion lucioperca etc.)

Zona complexului Razim se caracterizează printr-un climat continental excesiv, specific Dobrogei, puţin moderat, datorită vecinătăţii mării. Regimul termic reprezintă variaţii mai mici cu 3°C în amplitudine în comparaţie cu restul Dobrogei (22°C faţă de 25°C).

La Jurilovca, temperaturile medii anuale variază puţin în jurul valorii de +11°C, +5°C iarna şi 20°C vara. Precipitaţiile atmosferice sunt în general reduse cantitativ (400 mm/an). Vânturile sunt dominate de cele nordice şi nord-estice, dar în perioada de vară domină vânturile sudice şi sud-estice.

Nu au fost identificaţi factori naturali sau antropici care să producă modificări majore peisajului. Se poate menţiona totuşi reamenajarea punctului turistic Portiţa, situată la circa 12 km de sat, unde campingul original de tip lacustru, unic în ţară, a fost înlocuit cu căsuţe acoperite cu stuf amplasate pe ţărm şi un modern hotel.

Din Jurilovca se pot organiza itinerarii care să cuprindă plimbări cu şalupa sau barca cu rame pe lacul Razim sau la punctul turistic litoral Portiţa, vizite la vestigii arheologice, între care merită a fi menţionată cetatea greco-romană Argamum, situată pe promontoriul Capul Dolojman. Litoralul mării în dreptul Portiţei are o plajă cu nisip foarte fin. Tot de aici există posibilităţi de vizitare a zonelor învecinate, pe jos sau cu o ambarcaţiune.
 
Approfondimenti
  • Mai mult
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231