INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Mai mult


Teritoriul localităţii este situat în Câmpia Dunavăţului, una din subunităţile Dealurilor Tulcei, mai exact la extremitatea estică a acestei unităţi geografice nord dobrogene. Este o câmpie aluvială uniformă şi slab fragmentată, ce formează împreună cu terasa de abraziune treapta litorală cea mai joasă (3-5 m). Se întâlnesc şi înălţimi (mai mici de 100 m) sub formă de martori de eroziune, dezvoltaţi pe calcare, şisturi cuarţitice sau gresii cuarţitice şi acoperite cu loess şi dune de nisip.

Clima zonei este influenţată de vecinătatea Dunării, astfel că iernile sunt blânde, iar verile destul de călduroase. Temperatura medie pe anotimpuri indică o valoare de aproximativ - 0,4°C iarna şi 21,6°C vara, iar temperatura medie anuală este de 11°C. Precipitaţiile atmosferice medii anuale ajung la 444,5 mm. Valorile acestor elemente meteorologice permit încadrarea arealului studiat în clima de câmpie, districtul climei de stepă, iar din punct de vedere topoclimatic în etajul climei dealurilor şi podişurilor joase.

Peisajul zonei este dominat de vegetaţia specifică solurilor bălane, în condiţiile unei pânze de apă freatică ce depăşeşte 5 m. Astfel se întâlnesc asociaţii floristice cu Festuca valesiacae, Kochia prostrata etc.

În ceea ce priveşte modificările suferite de peisajul natural, menţionăm desecarea terenului inundabil cuprins între drumul comunal Dc 9 (care leagă localităţile Murighiol şi Dunavăţu de Sus) şi canalul Lipovenilor, în vederea folosirii terenului în scop agricol. Această intervenţie hidroameliorativă, executată în anii 1986-1987, a avut repercusiuni nu numai asupra degradării în timp a calităţii solului, ci şi în plan social.

Amplasarea satului în apropierea canalului Lipovenilor, peisajul natural - foarte puţin afectat de impactul antropic - cu o valoare estetică deosebită, posibilităţile multiple de a efectua deplasări în spaţiul deltaic şi cel lagunar, au atras investitorii în turism.
 
Approfondimenti
  • Mai mult
| FORUM
Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea - 14 Noiembrie, 3 - 820009 Tulcea - Romania - tel. +40.240.513231