INTEGRATIO, Places of Cultural Integration and perspective from visiting to meating - GO TO HOME PAGE
| GO TO ENGLISH VERSION

Plats

Pel que fa a la producció dels plats, aquests es caracteritzen per l’ús dels productes autòctons ja esmentats, a més d’altres de gran qualitat que formen part de la coneguda dieta mediterrània. Tots ells cuinen verdures, carns, fruites, peixos i tota la gastronomia marinera en general. Alguns dels plats més coneguts d’aquest territori es presenten a continuació:

La Calçotada (Alt Camp): Els calçots són un tipus de ceba que només cria de finals d’hivern fins principis de primavera, a certes comarques de la província de Taragona. Així, la calçotada és un àpat rural que consisteix en rostir els calçots en una foguera feta amb sarments dels ceps i menjar-se’ls mullant-los amb la salsa. Aquest plat es completa amb carn de bé, butifarra i, a vegades, cartxofes. És molt celebrat a la població de Valls.

El Menjar Blanc (Baix Camp): El "menjar blanc" és un postre típic de Reus el·laborat amb ametlles, fruit molt cultivat en aquesta regió. És un aliment amb un alt poder calòric, pel que s’acostuma a cuinar i menjar durant époques fredes.

El xató (Baix Penedés): La xatonada és un menjar tradicional, arrelat a les més antigues costums populars de les comarques del Garraf i el Baix Penedés. El xató es defineix com una amanida que combina els productes del camp amb els de la mar: ametlles, avellanes, bacallà, tonyina, etc. La ruta del xató comença a Sitges cap a l’interior dirigint-se a El Vendrell, per tancar a Vilanova i la Geltrú.

Suquet de peix (Montsià): Els pescadors, al finalitzar la seva feina i al peu de la barca, el·laboraven un àpat senzill amb aquells peixos que havien quedat malmesos de les manipulacions de pesca, acompanyats d’un suc especial, el suquet. Per realitzar aquest plat s’utilitzen peixos blancs o de roca i, encara que també s’en cuinen amb anxoves o sardines, els més comuns són amb rap i mero.

Truita amb suc (Priorat): La truita amb suc era un plat típic de Quaresma, quan la carn desapareixia temporalment dels àpats dels creients i el peix i els llegums cobraven protagonisme. La recepta consisteix en cuinar una truita d’espinacs i, a més de fer un sofregit, s’hi afegeix un brou de carn i una picada d’ametlles i avellanes. El plat es pot acompanyar amb carxofes i ous durs.

Rossejat de Fideus (Tarragonès): Aquest plat és preparat en una cassola de fang, on es fregeixen els fideus després de cuinar un sofregit amb ceba, all, julivert, tomàquet, pebre, safrà i una mica d’aigua. Un cop torrats, els fideus bullen amb un brou de peix fresc previament preparat, i són acompanyats de les patates i l’all-i-oli.

Mostillo amb nous i pinyons (Terra Alta): Es tracta d’una variant del codonyat el·laborada amb el most del raïm, acompanyada en aquest cas, per les nous i els pinyons de la terra.

La Pastisseria: El pastisset és un altre producte identificatiu i insigne del territori. De Tortosa, de Rasquera i de Benifallet són prou coneguts, però a tots el pobles es poden trobar. A més d’aquest producte, són típiques les següents postres: el menjar blanc, el cóc, la coqueta de sagí, les garrofes del Papa i les punyetetes.
 
Approfondimenti
| FORUM
Universitat de Barcelona - Pg. Vall d'Hebron, 171 - Ed. Llevant Desp., 115 - 08035 Barcelona - España - tel. +34.93.4034427